WhatsApp
Telefon
Hamsi Kuşu

Hamsi Kuşu

Karadeniz denince akla gelen ilk lezzetlerden biridir o.

Hamsi kuşu tarifinde kılçıkları tamamen ayıklanıp fileto haline getirilen hamsiler; maydanoz, taze soğan, kuru soğan, mısır unu ve baharatların da yer aldığı karışımla ikişer ikişer kapatılır.

Yassı köfteler haline gelir.

İç harcına arzuya göre incecik kıyılmış kırmızı biber, pazı ya da farklı yeşillikler eklenebilir.

Çırpılmış yumurta ve mısır ununa bulandıktan sonra kızgın zeytinyağı ya da ayçiçek yağında nar gibi kızartılır. Yanında mısır ekmeği, roka ve ve ince ince doğranmış turp eşliğinde çıtır çıtır yenir. Balık tadını zirveye taşır, ilk tercihlerinizden biri olur.

Malzemeler Malzemeler

• 1kg hamsi ,

• iki tatlı kaşığı tuz,

• çeyrek denet maydanoz,

• iki orta boy soğan,

• bir miktar İskenderoğlu Vakfıkebir Tereyağı,

• yarım su bardağı pirinç,

• yarım yemek kaşığı kuş üzümü,

• çeyrek tatlı kaşığı karabiber,

• şeker ve yarım mısır unu,

• iki adet köy yumurtası,

Yapılışı

1. Balıkları temizlenip kuyrukları koparılmadan kılçığı çıkartılır, sonra bol su ile yıkanır. 1 tatlı kaşığı tuz eklenerek karıştırılır.

2. Süzgeçte 15 dakika bekletilir. Maydanozlar yıkanıp, ayıklanır. Aynı şekilde, soğan soyulur, yıkanır ve ince ince doğranıp, zeytinyağı ve çamfıstığı ile birlikte tencereye koyulup kapağı kapatılır.

3. Kısık ateşte ara sıra karıştırarak 7-8 dakika kadar öldürülür. Pirinç yıkanıp süzüldükten sonra soğan katılır, 1-2 kez çevrilir. Suyu ve kalan tuzu koyulur ve karıştırılır. Bir miktar kuşüzümü serpilir.

4. Önce orta, sonra kısık ateşte suyunu çekene değin 15-20 dakika pişirilir. Maydanozlar kıyılıp, kara biber ve şekerle birlikte pilava eklenir ve karıştırılır. Hamsilerden iki adedinin boş kısımları mısır ununa batırıp, kuyrukları aynı tarafa gelecek şekilde avucunuza seriniz.

5. Ortasına 1 tatlı kaşığı kadar pilav koyup, üçüncü hamsinin de dış kısmını unlayınız, üzerine kapatınız. Kuyruk ve baş kısımlarını bükerek iyice yapıştırınız. Amaç kuşa benzer dolmalar yapmaktır. Yumurtayı çırpıp, dolmaları batırarak kızdırılmış derin yağda kızartınız. Afiyet olsun.

Sosyal Medya :
Hamsi Buğulama
ÖNCEKİ
Trabzon Yağlı Pide
SONRAKİ